Zabielany kapuśniaczek z kurkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna zupka pasująca na zbliżającą się jesień z wykorzystaniem świeżutkich leśnych kurek. Pożywna szybka i bardzo smaczna zupka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków

    1/2 kg młodej kiszonej kapusty

    1 pietruszka korzeń

    4 liście laurowe

    2 kulki ziela angielskiego

    2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego

    20 dag kurek

    1 cebula

    pieprz kulki ok 4 szt

    2 łyżki masła klarowanego

    2 łyżki oleju rzepakowego R

    1 szklanka śmietany 30%

Zabielany kapuśniaczek z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młoda kiszona kapustę obgotowujemy ok 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, grube oczka. Cebulę siekamy. Kurki myjemy. W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojone ziemniaki i pietruszkę . Dolewamy ok 2 litry bulionu gotujemy. dodajemy wcześniej obgotowaną kapustę.
  • 2. Zagotowujemy. dodajemy liść laurowy i kulki pieprzu. Gotujemy ok 15 min. Na osobnej patelni na maśle podsmażamy kurki z cebula . Podsmażone dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę ok 1 szklanki. Zagotowujemy. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy