Zadziorne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić w kostkę na miseczkę. Dodać 1,5 łyżki majonezu, drobno pokrojone ogórki kiszone (bez soku), oraz starty lub drobno pokrojony żółty ser. Całość wymieszać, doprawić solą czosnkową i pieprzem do smaku.
2.Mięso mielone przełożyć do większej miski. Dodać dwa surowe jajka, pęczek posiekanej pietruszki, szklankę bułki tartej. Doprawić przyprawa uniwersalnai pieprzem do smaku wedle uznania. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą, dość sztywną masę. Z powstałej masy formować płaskie placuszki, po czym nadziewać masą jajeczno-majonezową. Formować okrągłe kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Najlepiej podawać ciepłe.
Porady
Ogórki kiszone można zastąpić np. czerwoną papryką surową lub marynowaną.
Komentarze