Żaglowce z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki myjemy, usuwamy
gniazda nasienne, miąższ kroimy
w pas ki. Filety posypujemy
solą. Na 4 filetach układamy
pokrojoną paprykę i przykrywamy
pozostałymi filetami. Lekko
dociskamy i panierujemy w rozkłóconym
jajku i bułce. Ryby
układamy w natłuszczonym oliwą
naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy szczyptą kminku
i rozmarynu, skrapiamy oliwą
i octem winnym. Pieczemy około
20 minut w temp. 190 °C.
2.W boki plasterków limonki
wbijamy wykałaczki i wtykamy
jako koła sterowe w cieńsze
końce upieczonych filetów. Na
patyczki do szaszłyków nadziewamy
liście sałaty i jako maszty
z żaglem wbijamy w środki filetów.
Na końce masztów wtykamy
mniejsze plasterki limonki
– to będą bocianie gniazda. Żaglowce
z mintaja układamy na
dużym półmisku. Podajemy
z surówką.
Komentarze