Zakwas na żurek

0 (0 ocen)

  • 5 min

Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe, że kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy, ale gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko staje się jasne. Polecam :)

  • 5 min

Składniki:

  • 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
    kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
    5 ząbków czosnku
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    litr przegotowanej letniej wody
    opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwqs na żurek 1. Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą.

Porady

Przygotowując domowy zakwas możemy modyfikować jego skład tak aby pasował do gustów smakowych domowników, zmniejszyć lub zwiększyć ilość danego składnika lub też całkowicie go pominąć. Z gotowym zakwasem nie da się tego zrobić ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować