Zakręcony makowiec

5 (2 ocen)

Zamiast strucli zrobiłam makowiec w kształcie ślimaka

Składniki:

  • Ciasto :
    350 g mąki tortowej
    100 g masła
    30 g świeżych drożdży
    1 żółtko
    1/3 szkl. letniej śmietany
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Farsz:
    200 g mielonego maku
    1 szkl. mleka
    100 g cukru
    kopiasta łyżka miodu
    cukier waniliowy lub aromat migdałowy
    2/3 szkl. bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki)

    Dodatkowo:
    białko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zakręcony makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Mak zalać mlekiem, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje, gdyby za mocno odparowało można podlać odrobiną wody.
    Do ciepłego maku dodać cukry, miód i bakalie, odstawić do przestygnięcia.

  • 2. Ciasto:
    Mąkę posiekać z masłem. Drożdże wymieszać z letnią śmietaną i łyżeczką cukru i dodać do ciasta nie czekając aż wyrośnie.
    Dodać żółtko, szczyptę soli i szybko zamiesić ciasto.
  • Zakręcona drożdżówka-przygotowanie. 3. Od razu rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm i rozprowadzić na nim masę makową.
    Pokroić na pasy o szerokości ok. 5 cm.
  • Zakręcona drożdżówka-etap przygotowania. 4. Pierwszy pas zwinąć w ślimaczek i ustawić w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.
    Pozostałe pasy owijać dookoła, łączenia smarować białkiem.
    Wierzch ślimaka też posmarować białkiem i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 180 *c.
    Upiec na rumiano, wystudzić na kratce.

Porady

Do ciasta można użyć gotowej masy makowej, jednak ja wolę zrobić sama, dla mnie gotowa jest za słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować