Zakręcony makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Mak zalać mlekiem, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje, gdyby za mocno odparowało można podlać odrobiną wody.
Do ciepłego maku dodać cukry, miód i bakalie, odstawić do przestygnięcia.
2.Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem. Drożdże wymieszać z letnią śmietaną i łyżeczką cukru i dodać do ciasta nie czekając aż wyrośnie.
Dodać żółtko, szczyptę soli i szybko zamiesić ciasto.
3.Od razu rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm i rozprowadzić na nim masę makową.
Pokroić na pasy o szerokości ok. 5 cm.
4.Pierwszy pas zwinąć w ślimaczek i ustawić w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.
Pozostałe pasy owijać dookoła, łączenia smarować białkiem.
Wierzch ślimaka też posmarować białkiem i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 180 *c.
Upiec na rumiano, wystudzić na kratce.
Porady
Do ciasta można użyć gotowej masy makowej, jednak ja wolę zrobić sama, dla mnie gotowa jest za słodka.
Komentarze