Zapiekana cukinia

0 (0 ocen)

  • 60 min

prosto, smacznie, tanio

  • 60 min

Składniki:

  • cukinia 1 sztuka
    ryż 3/4 szklanki
    cebula 1/2 sztuki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    jajko 1 sztuka
    starty żółty ser wg uznania
    mięso mielone 40 g

Zapiekana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić na plastry o grubości ok 2,5 - 3 cm. Obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Do mięsa dodać ugotowany na sypko ryż, drobno pokrojoną cebulę, jajko. Zagnieść masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełniać krążki z cukinii formując na wierzchu małe kopczyki. Cukinię układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub naczyniu żaroodpornym. Zapiekać ok 30 minut. Obsypać żółtym serem i dalej zapiekać do miękkości cukinii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy