ZAPIEKANA RYBA Z PAPRYKĄ, BAKŁAŻANEM I SEREM

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyśmienite i bardzo syte danie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 800 filetów rybnych bez ości np. z morszczuka (mogą być mrożone)
    jeden mały bakłażan
    2 papryki czerwone
    300 g sera żółtego
    2 jajka

    jajka i bułka tarta do panierki, olej do smażenia
    sól, pieprz, koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Zapiekanki Ser

Zapiekana ryba z papryką, bakłażanem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety jeżeli są mrożone dobrze rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor, solimy i pieprzymy na patelni.
  • 2. Paprykę i bakłażana kroimy na kawałki, solimy i wrzucamy na patelnię, podlewamy lekko wodą i smażymy często mieszając. Zdjęte z patelni odcedzamy z wody. Warzywa mają być jeszcze twardawe.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone filety rybne a na to paprykę z bakłażanem. Wszystko posypujemy po wierzchu koperkiem i pieczemy pod przykryciem 25 minut w 200 stopniach.
  • 4. W między czasie na tarce ścieramy ser i wbijamy do tego dwa jajka, mieszamy.
  • 5. Po 25 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika, nakładamy na wierzch przygotowaną masę serowo-jajeczną i pieczemy to wszystko jeszcze 10 minut w 300 stopniach bez przykrycia.
  • 6. Po wyjęciu wszystko posypujemy delikatnie koperkiem. Podajemy np. z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować