Zapiekana ryba z papryką, bakłażanem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety jeżeli są mrożone dobrze rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor, solimy i pieprzymy na patelni.
2.Paprykę i bakłażana kroimy na kawałki, solimy i wrzucamy na patelnię, podlewamy lekko wodą i smażymy często mieszając. Zdjęte z patelni odcedzamy z wody. Warzywa mają być jeszcze twardawe.
3.W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone filety rybne a na to paprykę z bakłażanem. Wszystko posypujemy po wierzchu koperkiem i pieczemy pod przykryciem 25 minut w 200 stopniach.
4.W między czasie na tarce ścieramy ser i wbijamy do tego dwa jajka, mieszamy.
5.Po 25 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika, nakładamy na wierzch przygotowaną masę serowo-jajeczną i pieczemy to wszystko jeszcze 10 minut w 300 stopniach bez przykrycia.
6.Po wyjęciu wszystko posypujemy delikatnie koperkiem. Podajemy np. z ziemniakami.
Komentarze