Bezmięsna propozycja. Idealna nie tylko dla wegetarian !! Pomidorki robi się szybki i łatwo. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz, a ich smak pokocha każdy
Składniki:
6 dużych pomidorów
1/2 bochenka chleba krojonego
100 g startego żółtego sera
1/2 natki pietruszki
bazylia , sól
6 jajek
4 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
5.Pomidory wraz z kapturkami przełóż do naczynia żaroodpornego
6.Pozostały miąższ z pomidorów przełóż do sitka, i wyciśnij z niego sok
7.Wlej do pomidorów po 1-2 łyżce soku. ok 1/2 soku pozostałego wlej do naczynia z pomidorami
8.Pomidor przykrj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra -dół) na ok.15-20 min
9.Pomidor wyjmij z piekarnika, zdejmij folię, w farszu zrób delikatnie dziurę , wbij po jajku. posyp serem. Zapiekaj w piekarniku do momentu upieczenia jajek.
10.Pomidor przełóż na talerze i przykryj kapturkami
Komentarze