Piersi z kurczaka zrolowane z ementalerem,suszonymi pomidorami i lubczykiem. Całość zawinięta w cieniutkie plasterki wędzonego boczku. Soczyste, błyskawiczne do przygotowania. O niebanalnym smaku!
40 min
Składniki:
Roladka z kurczaka:
• pojedyncza pierś kurczaka, około 200 g
• świeżo zmielony pieprz kolorowy
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 2 łyżki oleju ze słoiczka
• 3 plastry sera Ementaler
• 5 plasterków cienko pokrojonego wędzonego boczku
Zapiekane roladki z kurczaka z lubczykiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na desce, zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi – tak by po rozłożeniu powstało coś na kształt serduszka, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć suszonym lubczykiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Plastry sera rozłożyć na środku piersi. Suszone pomidory posiekać na cienkie 1 cm paseczki i rozłożyć na serze. Zwinąć w roladkę. Następnie zawinąć w plasterki boczku (najlepiej będzie jeśli boczek zakryje złączenie roladki, co uniemożliwi wypłynięcie nadzienia na zewnątrz. Na patelni rozgrzać olej i opiec roladkę z obu stron po około 1-2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia.
2.Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Małe naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami i ułożyć w tym miejscu podpieczoną roladkę. Polać ją resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minuty.
3.Sałata: liście sałaty przebrać, opłukać,połamać na mniejsze kawałeczki. Pomidora i pomarańcza pokroić wedle uznania. Przygotować miodowy vinegret - mieszając ze sobą podane składniki. Na dno miski do sałaty wlać łyżeczkę sosu, ułożyć odrobinę sałaty, pokrojonego pomarańcza i pomidora, polać sosem, przyłożyć kolejną warstwą sałaty posypać kaparami i polać resztą sosu.Przed podaniem wymieszać.
4.Upieczoną roladkę pokroić na 3 - 4 kawałeczki i wyłożyć na talerz. Podawać z sałatą z pomarańczą i kaparami.
Komentarze