Zapiekane warzywa z szynką i jajkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapiekanka warzywna na bazie pomidorów i groszku cukrowego z chrupiącą szynką i jajkiem

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory średnie: 2 sztuki
    - groszek cukrowy: 150 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - Szynka parmeńska lub inna: 4 plastry
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - pietruszka natka: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki

Zapiekane warzywa z szynką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Groszek cukrowy ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki.
  • 2. Cebulę i obrane pomidory pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, a po chwili pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Smaż warzywa ok. 5 minut na małym ogniu. Dodaj ugotowany groszek cukrowy. Smaż kolejne 3 minuty. Do warzyw dodaj porwaną na kawałki szynkę (3 plastry) i smaż całość jeszcze ok. 2 min. Posól i popieprz do smaku i wymieszaj.
  • 3. Warzywa z szynką przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbij jajka oraz ułóż porwaną na kawałki pozostałą szynkę (1 plaster). Piecz w piekarniku do momentu ścięcia się jajek. Przed podaniem danie możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować