Zapiekane warzywa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, brokuł i marchewkę ugotować, ostudzić i pokroić w plastry (brokuł w cząstki)
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć.
Pieczarki i cebulę pokroić w plastry i także usmażyć.
Warzywa ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Układanie zaczynamy od ziemniaków, następnie marchewka, pieczarki i cebula, pierś z kurczaka i na końcu brokuły.
Sos:
Masło rozpuścić, następnie wsypać mąkę i na małym ogniu , cały czas mieszając aż powstanie jasna zasmażka. Do zasmażki wlewać ciepłe mleko z sokiem z cytryny, serek topiony i dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszać do momentu, kiedy sos zgęstnieje i serek się roztopi.
Następnie polać sosem zapiekankę.
Zapiekać około godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Komentarze