Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Podczas gotowania makaronu do miseczki wbijamy jajko, wlewamy śmietankę, wsypujemy drobno posiekany koperek, dodajemy pieprz i sól do smaku i dokładnie mieszamy. Łososia kroimy na małe kawałki.
2.Wszystkie składniki wykładane będą warstwami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Makaron odcedzamy, dzielimy na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy połowę łososia i pół kulki rozdrobnionego sera mozzarella. Tak samo postępujemy z drugą połową składników. Całość zalewamy mieszanką śmietany, jajka i koperku.
3.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C i zapiekamy przez ok. 15min.
Komentarze