Przedstawiam zapiekankę ulubioną ostatnio u mnie w domu i gwarantuję, że pyszna!
Składniki:
30 dag makaronu świderki (dałam kokardki)
60 dag filetów z kurczaka
25 dag pieczarek
20 dag tartego żółtego sera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
50 ml śmietany
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, oregano
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki.
Na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać mięso, smażyć 3-4 min. Dorzucić pieczarki, dusić do odparowania prawie całego płynu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Makaron wymieszać z mięsem i pieczarkami, przełożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 st. C.
Komentarze