Obiad w jednym naczyniu-uwielbiam takie dania,tym razem wyczarowałam zapiekankę z makaronu , mięsa mielonego z dodatkiem kurek, całość zapieczona pod beszamelem i żółtym serem, choć jest mało fotogeniczna to smakuje wspaniale!
35 min
Składniki:
30 dag grubego makaronu
30 dag mięsa mielonego
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
20 dag świeżych kurek
15 dag sera żółtego
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki pszennej
400 ml mleka
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Zapiekanka mięsna z kurkami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku odcedzamy.
Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, mieszamy z ugotowanym makaronem.Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem,
2.Sos:
Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę przesmażamy chwilę wlewamy mleko, mieszamy do momentu zagotowania, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, zalewamy makaron.
Wierzch zapiekanki posypujemy starym serem żółtym.Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy.
Komentarze