Zapiekanka mięsno- ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać , wypłukać , pokroić w dość grube plastry , gotować w osolonej wodzie do miękkości ale tak aby się nie rozpadały , odcedzić . Cebulę i paprykę pokroić w kostkę smażyć na oleju do miękkości , dodać mielone mięso , smażyć na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając .
Do mięsa dodać pomidory , keczup i pokrojony czosnek , wszystko razem dusić jakieś kolejne 15 minut dodać rozmaryn i pozostałe przyprawy , wymieszać w razie potrzeby dosmaczyć według własnego gustu . Ser zetrzeć na tarce .
Naczynie żaroodporne posmarować olejem , ułożyć jedną warstwę ziemniaków na ziemniaki połowa masy mięsnej i połowa sera , przykryć warstwą ziemniaków , mięsem i ponownie ziemniakami , posypać pozostałą częścią sera . Naczynie przykryć , piec około 35-40 minut w temp. 180-190*C
Porady
Zapiekankę nie porcjować zaraz po wyciągnięciu z piekarnika , odczekać 5-10 minut
Komentarze