Pyszna odmiana zapiekanki :) jedna z najlepszych jaką jadłam :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1/2 kg kapusty kiszonej
20 dag kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 marchewka
1 szklanka bulionu
przyprawa do mięs
chili, suszona natka pietruszki
olej do smażenia
Zapiekanka estońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę wypłucz, odciśnij i pokrój. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do kapusty i wymieszaj. Rozłóż na dnie naczynia żaroodpornego.
2.Łopatkę wieprzową pokrój w drobną kostkę, posyp obficie przyprawą do mięs i chili a następnie podsmaż na oleju. Usmażone mięso rozłóż na kapuście.
3.Kaszę jęczmienną podgotuj w małej ilości posolonej wody. Rozłóż równomiernie na warstwę mięsa. Posyp suszoną natką. Tak przygotowane składniki podlej szklanką bulionu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę piecz ok. 1 godziny w 180 stopniach.
Komentarze