zapiekanka gołąbkowa

0 (0 ocen)

Gołąbki nie zawsze muszą być zawijane jak te tradycyjne. Ta wersja jest równie smaczna, ale wymaga mniej czasu i mniej pracy.

Składniki:

  • - Mięso mielone 500 gram
    - Ryż 3 torebki
    - Cebula 1 szt.
    - Grzyby suszone 4 szt.
    - Kapusta 1 mała główka
    - Czosnek 3 ząbki
    - Bulion 0,5 l
    - Pieprz czarny mielony
    - Pieprz ziołowy
    - Sól
    - Tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Suszone grzyby gotujemy do miękkości i odcedzamy. Po ugotowaniu kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy na rumiano. Zdejmujemy z ognia, aby przestygło.
  • 3. Do dużej miski wsypujemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę i grzyby, surowe mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej kapustę (wcześniej wykrawamy z niej głąb). Po kilku minutach obrywamy z kapusty wierzchnie liście, które już zmiękły. Powtarzamy tę czynność, aż obierzemy wszystkie liście.
  • 5. Dno garnka żaroodpornego wykładamy grubo liśćmi kapusty, kładziemy na to połowę farszu, przykrywamy kolejną warstwą kapusty i wykładamy pozostałą część farszu. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok. 45-55 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Po upieczeniu, zapiekankę można polać sosem pomidorowym lub grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować