Zupa cebulowa w proszku, kilogram szynki wieprzowej, jedna marchewka, 500 ml śmietany 30%, ulubiona przyprawa do mięsa, sól, olej do smażenia, mąka do obtoczenia
Zapiekanka pod zupą cebulową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i oczyszczone mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko. Obsypujemy przyprawa, odrobiną soli (w zależności czy w przyprawie zawarta jest już sól). Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obydwu stron.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zupę cebulową rozrabiamy wg przepisu tzn w 500 ml wrzątku. Dolewamy do zupy śmietanę, wcześniej ją hartujemy. Do przygotowanego płynu dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Zalewamy mięso i przykrywamy przykrywka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 h.
Na koniec możemy danie posypać posiekaną natka pietruszki.
Porady
Obtoczenie mięsa w mące możemy spokojnie ominąć. Szynkę możemy zastąpić innym mięsem, np schabem lub karkówką
Komentarze