Zapiekanka warzywno-serowa i makaron z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorie umyć pod bieżącą zimną wodą, osączyć i odciąć rdzawe końce. Przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyciąć twardy, gorzki rdzeń. Liście oddzielić.
2.Zagotować 1 litr wody, posolić. Cytrynę dokładnie umyć. Ukroić dwa plastry i włożyć do wrzątku. Liście cykorii blanszować ok. pół minuty. Następnie wyjąć i dokładnie osączyć.
3.Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Gotować w posolonej wodzie do miękkości. Wyjąć, wystudzić i usunąć skórkę. Miąższ pokroić w mniejsze kawałki. Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry.
4.Śmietanę wymieszać z żółtkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Duszone
pomidory: pomidory umyć, osuszyć, przekroić wszerz na pół i usunąć rdzeń. Włożyć na rozgrzaną w szerokim rondlu oliwę (kilka kropel zachować).
5.Pomidory oprószyć solą i pieprzem. Laskę wanilii przekroić i wydrążyć rdzeń.
Dodać do pomidorów ze skórką wanilii i anyżem. Pomidory mocno podsmażyć
z obu stron. Dodać zmiażdżony czosnek. Chwilę smażyć.
6.Pomidory rozgnieść na pulpę. Mieszając, dusić bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Włożyć liście bazylii i gałązki tymianku. Dodać masło, krem balsamiczny i resztę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.
7.W naczyniu żaroodpornym warstwowo ułożyć część cykorii, papryki i sera i polać kilkoma łyżkami sosu śmietanowego. Czynność powtórzyć dwukrotnie.
Piec 30 minut w ok. 170 °C w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.
8.Przygotować oliwę ziołową: bazylię i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Czosnek
obrać i z zieleniną włożyć do wysokiego naczynia. Wlać oliwę i oprószyć lekko
solą i pieprzem. Zmiksować na gładki sos. Odstawić na kilka minut.
9.Dekoracja: pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Blachę wyłożyć pergaminem i skropić oliwą. Ułożyć pomidory i skropić oliwą. Przykryć pergaminem. Piec ok. 20 minut w 190 °C. Fenkuł przekroić na pół i wyciąć rdzeń.
10.Fenkuł rozdzielić na pojedyncze warstwy. Pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusić na maśle kilka minut. Makaron gotować
ok. 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Polać oliwą i wymieszać.
11.Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem pomidorowym i udekorować fenkułem i pieczonymi pomidorami. Ułożyć po porcji zapiekanki. Skropić ziołową oliwą i oprószyć pieprzem.
Komentarze