Zapiekanka z cukinią i kaszą gryczaną

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Mięsna zapiekanka na kaszy gryczanej, z cukinią

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
    - 2 cebule (posiekane w kostkę)
    - 3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
    - 3 duże marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 łyżka mąki
    - 200 g kaszy gryczanej (ugotować na sypko)
    - 1 cukinia
    - 150 g sera żółtego
    - trochę oleju do smażenia i smarowania formy
    - sól, pieprz
    - papryka słodka
    - majeranek

    beszamel:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 2 posiekane ząbki czosnku
    - majeranek
    - sól, pieprz
    - 500 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinią i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Mięso mielone smażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przysmażyć je na lekko brązowy kolor.
    Na innej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i marchew. Przesmażyć chwilę, a następnie zalać niewielką ilością wody i dusić przez ok. 5 minut.
    Dodać przesmażone wcześniej mięso, wymieszać. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i smażyć całość do odparowania przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
  • 2. Beszamel:
    Do płaskiego garnka (lub na patelnię) wyłożyć masło. Rozpuścić i wsypać mąkę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, szczyptę majeranku i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty, po czym wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
  • 3. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z beszamelem.
    Wsypać do naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem i posypanego mąką.
    Na kaszę posypać trochę startego sera. Na to wyłożyć masę mięsną.
  • cukinia 4. Plastry cukinii natrzeć czosnkiem, spryskać olejem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Lekko przesmażyć na patelni.
  • zapiekanka 5. Cukinię wykładamy na masę mięsną. Posypujemy resztą tartego sera.
    Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować