- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 2 cebule (posiekane w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
- 3 duże marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka mąki
- 200 g kaszy gryczanej (ugotować na sypko)
- 1 cukinia
- 150 g sera żółtego
- trochę oleju do smażenia i smarowania formy
- sól, pieprz
- papryka słodka
- majeranek
Zapiekanka z cukinią i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone smażyć na patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przysmażyć je na lekko brązowy kolor.
Na innej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i marchew. Przesmażyć chwilę, a następnie zalać niewielką ilością wody i dusić przez ok. 5 minut.
Dodać przesmażone wcześniej mięso, wymieszać. Dodać pomidory z puszki wraz z sosem i smażyć całość do odparowania przez ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać.
2.Beszamel:
Do płaskiego garnka (lub na patelnię) wyłożyć masło. Rozpuścić i wsypać mąkę. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz, szczyptę majeranku i wymieszać. Podgrzewać 2-3 minuty, po czym wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować, do zgęstnienia.
3.Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z beszamelem.
Wsypać do naczynia żaroodpornego, spryskanego olejem i posypanego mąką.
Na kaszę posypać trochę startego sera. Na to wyłożyć masę mięsną.
4.Plastry cukinii natrzeć czosnkiem, spryskać olejem, posypać solą, pieprzem i majerankiem. Lekko przesmażyć na patelni.
5.Cukinię wykładamy na masę mięsną. Posypujemy resztą tartego sera.
Zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w 190 stopniach.
Komentarze