Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana opłukać i pokroić na krążki, które następnie należy posolić z obu stron- odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, opłukać i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą, cebulę pokroić na piórka- smażyć razem max. 5 minut.
2.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki.
3.W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko energicznie mieszając. Na samym końcu dodać przyprawy.
4.Na dnie naczynia żaroodpornego kolejno położyć, makaron, pomidory, kurczaka, bakłażana. Wszystko polać sosem. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut
Komentarze