Zapiekanka z brokułem i kalafiorem

4.5 (196 ocen)

Tym razem propozycja zapiekanki w wersji bezmięsnej, z orzechami włoskimi i sosem beszamelowym.

Składniki:

  • Mały kalafior
    mały brokuł
    150 g sera typu feta
    pół szklanki orzechów włoskich grubo siekanych
    100 g sera żółtego
    łyżka masła
    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    1 łyżka soku z cytryny,
    gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka z brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka  kalafiorowo- brokułowa 1. Kalafior umyty, podzielony na różyczki gotować krótko w osolonym wrzątku powinien być twardawy.
    Osączyć i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
    Posypać połową sera fety, pokrojonego w małą kostkę.
    Na wierzch wyłożyć tak samo ugotowany brokuł i też posypać serem.
  • zapiekanka przed pieczeniem 2. Masło rozpuścić w rondelku , posypać mąką i chwilę zasmażyć, następnie wlać powoli mleko mieszając mątewką lub trzepaczką, aby nie było grudek. Gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Polać sosem warzywa, posypać orzechami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*.
    Piec ok. 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać tartym serem i włożyć jeszcze do piekarnika aby ser się zrumienił.
    Po wyjęciu pozwalamy jej jeszcze odpocząć przez 10 minut i dopiero wtedy podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować