0,5 kg mielonego z szynki
1 cały kalafior
3 pomidory
300g makaronu (mieszany brązowy z białym)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 przyprawa do mielonego
20dag sera żółtego
150 ml śmietanki
1 serek topiony
pietruszka
Zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron i kalafior gotujemy al dente.
2.Mięso z cebulą, przyprawami oraz czosnkiem podsmażamy.
3.Do garnka wlewamy 1/5 szklanki wody dodajemy śmietanę i serek topiony- mieszamy do rozpuszczenia się serka, solimy dodajemy pietruszkę.
4.Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwy. Na spód kładziemy makaron, mielone, kalafior i pokrojone w plastry pomidory (bez skórki) posypujemy serem żółtym. Następnie zaczynamy od początki, aż skończą się składniki. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C) na 40 minut.
Komentarze