Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem

4.5 (146 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na zdrową i aromatyczną zapiekaną kasze gryczaną z dodatkiem jajka, pieczarek i papryki. Doskonały pomysł na obiad lub kolację :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana: 150 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - pieczarki: 7 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżeczka
    - mozzarella: 50 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - szczypiorek: 1 sztuka
    - sól, pieprz, słodka papryka, majeranek: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić na talarki. Cebulę w piórka, a paprykę w kostkę.
  • 2. Gotową kaszę odcedzić i dodać łyżeczkę masła, majeranek i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Na patelni zeszklić na oliwie cebulę, dodać to tego pokrojone pieczarki i podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i poddusić kilka minut. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze krótką chwilę aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć połowę kaszy, na to podsmażoną paprykę z pieczarkami. Przykryć pozostałą kaszą.
    Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
    Po tym czasie zrobić w środku małe wgłębienie, wbić jajko. Na wierzchu jajka dodać niewielką ilość soli i pieprzu. Po bokach ułożyć kawałki mozzarelli.
    Zapiekać około 10 minut do momentu aż jajko się zetnie.
    Po wyciągnięciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować