Zapiekanka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Na blaszkę średniej wielkości wlej 1/4 szklanki wody i wyłóż na nią ugotowaną kaszę jaglaną. Jeśli wolisz aby spód z kaszy był cienki użyj mniej kaszy.
2.Farsz:
Cebulę pokrój tak, jak lubisz. Przesmaż na patelni wraz z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, lekko posól. Przełóż na kaszę jaglaną.
3.Pieczarki pokrój na plasterki, przesmaż na patelni lekko je soląc. Przełóż na cebulę.
4.Paprykę czerwoną opłucz, możesz obrać ze skórki, pokrój, przesmaż z pieprzem ziołowym i solą. Przełóż na pieczarki. Pokrój suszone pomidory z zalewy i przełóż na paprykę.
5.Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 20 -30 minut w temp. 180s. 10 minut przed wyjęciem otwórz ostrożnie piekarnik, wyjmij zapiekankę i połóż ser żółty. Możesz go położyć w plastrach, możesz zetrzeć na tarce. Zapiekaj do momentu rozpuszczenia sera.
Porady
Jeśli lubisz dobrze przyprawione zapiekanki dodaj innych ziół - majeranek, kminek, bazylia itp.
Komentarze