Sycąca zapiekanka dla wielbicieli sosu beszamelowego
60 min
Składniki:
jedna podwójna pierś z kurczaka
ok 5-6 dużych ziemniaków
puszka czerwonej fasoli
jeden mały por
ok 250 g startego sera
na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka w proszku
Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać, pokroić na plasterki. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć wraz z pokrojonym w krążki porem lub drobno posiekaną cebulką.Przygotować sos: Na rozgrzanym maśle zasmażyć krótko mąkę, dodać 1/3 mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy nie będzie grudek, wlać resztę mleka, zagotować. Gotować do czasu zgęstnienia (ok. 10 minut). Przyprawić gałką. W naczyniu do zapiekania układać kolejno warstwę ziemniaków, kurczaka z porem, fasolę, sosu i sera. W zależności od wielkości naczynia powinny wyjść 2-3 warstwy. Na wierzchu musi znależć się sos z serem.Pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Komentarze