Zapiekanka z makaronek w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie ( nie do miękkości) wysypujemy na cedzak przelewamy zimna wodą odstawiamy aż osiąknie z wody, mięso mielone podsmażamy na patelni przyprawiamy przyprawami ( sól, pieprz, papryka czerwona ostrą) . Następnie przygotowujemy sos beszamelowy:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha. Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając. Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem:
Makaron – mięso mielone podsmażone żółty ser starty i powtarzamy aż do wyrobienia wszystkich składników wszystko zalewamy sosem beszamelowym .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*C z termobiegiem na 40 minut .
Można do zapiekanki dodać pomidory ale w sezonie wtedy są bardziej aromatyczne i nadają zapiekance ładny zapach , luz ketchup.
Komentarze