Zapiekanka z makaronu naleśnikowego z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników zmiksować ciasto na naleśniki. Gdyby było za rzadkie dodać trochę mąki. Usmażyć cienkie naleśniki.
2.Farsz zapiekankowy: Pieczarki obrać i pokroić w talarki, cebulę w piórka, paprykę w paski, pora i oliwki w krążki. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Pokrojony w drobną kostkę boczek zrumienić na patelni. Dodać cebulę z papryką i smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Po tym czasie dodać pieczarki z porem. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Naleśniki pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa z patelni oraz oliwki, wymieszać. Posypać startym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 - 25 minut.
Komentarze