Zapiekanka z makaronu naleśnikowego z warzywami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gdy zostaje za dużo naleśników!

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    200g mąki
    1 jajko
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    Sól

    Farsz zapiekankowy:
    200g pieczarek
    1 mała papryka
    2 cebula
    Kawałek pora
    5 czarnych oliwek
    100g boczku w kawałku
    100g sera żółtego
    Sól, pieprz
    Mielona papryka słodka lub ostra wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka z makaronu naleśnikowego z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników zmiksować ciasto na naleśniki. Gdyby było za rzadkie dodać trochę mąki. Usmażyć cienkie naleśniki.
  • 2. Farsz zapiekankowy: Pieczarki obrać i pokroić w talarki, cebulę w piórka, paprykę w paski, pora i oliwki w krążki. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Pokrojony w drobną kostkę boczek zrumienić na patelni. Dodać cebulę z papryką i smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Po tym czasie dodać pieczarki z porem. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

    Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Naleśniki pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa z patelni oraz oliwki, wymieszać. Posypać startym serem.
    Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 - 25 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować