Zapiekanka z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso. Smażymy 15 minut.
2.Sos: pomidory gotujemy na małym ogniu, miksujemy, wsypujemy zioła i doprawiamy. Dodajemy 1/2 sera. Gdy się roztopi, wkładamy mięso
i groszek. Chwilę gotujemy.
3.Ryż gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku. Osączamy i studzimy. Paprykę kroimy w małą kostkę, dodajemy z natką do ryżu. Jajka rozkłócamy z mieloną papryką. Mieszamy z ryżem.
4.Do dużej formy wkładamy 1/3 sosu, 1/2 ryżu, 1/3 sosu, resztę ryżu i sosu. Posypujemy resztą sera. Przykrywamy. Pieczemy 45 minut w 180 °C.
Komentarze