Jest prosta w przygotowaniu. Z pewnością polubią ją dzieci!
15 min
Składniki:
150 g mięsa mielonego
2 ząbki posiekanego czosnku
150 g koncentratu pomidorowego
przyprawy: kminek, mielona kolendra, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz kolorowy
150 g ugotowanej czerwonej fasoli (u nas adzuki)
50 g kukurydzy z puszki
100 g kukurydzianych nachos
400 g startego żółtego sera
200 ml śmietany
olej
Zapiekanka z nachos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem czosnku. Zalewamy wodą i dodajemy koncentrat z przyprawami. Mieszamy, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy fasolę i kukurydzę. Mieszamy całość.
2.Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem czosnku. Zalewamy wodą i dodajemy koncentrat z przyprawami. Mieszamy, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy fasolę i kukurydzę. Mieszamy całość.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: nachos, sos mięsny, ser, nachos, sos mięsny, ser, śmietana, ser. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. C., wkładamy zapiekankę na ok. 10 min., aż ser się zrumieni. Podajemy z pikantnym sosem i śmietaną.
Komentarze