-800 g. ziemniaków po obraniu
-przyprawa do zapiekanek ziemniaczanych
-150 g. marchewki-3 sztuki
-600 g. filetów z kury-3 pojedyncze
-przyprawa gyros
-sól, pieprzu
-3 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa
ponadto:
-masło do wysmarowania naczynia-ok. 2 łyzek
-bułka tarta do wysypania naczynia
-mleko do gotowania marchewki i sosu
-liście laurowe ok.3 szt.
-dekoracja z marchewki i pietruszki
Zapiekanka z ziemniaków,marchewki, filetów z kury, i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros, wymieszać i odstawić na pół godziny.
2.Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
3.Ziemniaki, obrać i pokroić w plastry. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.
4.Marchewkę ugotować z solą i odrobiną mleka, lecz nie rozgotować. Pokroić w plasterki.
5.Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
6. Ser zetrzeć na tarce.
7.Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką.
8.Wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać przyprawami do zapiekanek.
9.Wyłożyć warstwę z marchewki.
10.Wyłożyć warstwę mięsa.
11.Polać sosem.
12.Posypać serem, potem bułką tartą.Włożyć liście laurowe.
Piec w nagrzanym piekarniku 180* ok. 50 min.Uważać, żeby górę nie przypalić, można pod koniec przykryć folią aluminiową.
13.Różyczki zrobić, obierając marchewkę w koło w formie paska. Potem skręcić i ułożyć na daniu, wraz z pietruszką.
Komentarze