Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić.
Cebulę poszatkować, poddusić na oleju, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojoną kiełbasę, przesmażyć.
Żaroodporne naczynie nasmarować olejem, ułożyć w nim połowę ziemniaków, przykryć cebulą i kiełbasą, a potem resztą ziemniaków.
Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko. Gotować na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem polać ziemniaki, posypać startym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 20 minut.
Przed podaniem posypać natką.
Smacznego!
Komentarze