Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Paprykę i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Sos:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po trochę mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
3.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, następnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym końcu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.
Komentarze