Zapiekanka, której wyjątkowego smaku nadają grzyby
60 min
Składniki:
ok. 6 dużych ziemniaków
ok. 500 g świeżych boczniaków
1 czerwona cebula
1 kiełbasa
2 ząbki czosnku
pół marchewki
pól korzenia pietruszki
pół małego korzenia selera
1 kostka bulionowa o smaku grzybowym
ser żółty
2 jajka
ok. 100 ml śmietany 12%
majeranek
sól
pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
masło
Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2.Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w kawałki nie zbyt małej wielkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3.Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę.
4.Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plastry. Ściągamy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy grzyby, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Podlewamy wodą i dodajemy kostkę bulionową grzybową. Dusimy ok. 20 minut.
5.W kubku mieszamy jajka ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
6.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na spód wykładamy plasterki ziemniaków, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
Kolejna warstwa to kiełbasa. Na kiełbasę wykładamy grzyby z warzywami, potem znowu ziemniaki, kiełbasę, grzyby z warzywami. Zalewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy żółtym serem.
7.Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze