Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka, której wyjątkowego smaku nadają grzyby

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 6 dużych ziemniaków
    ok. 500 g świeżych boczniaków
    1 czerwona cebula
    1 kiełbasa
    2 ząbki czosnku
    pół marchewki
    pól korzenia pietruszki
    pół małego korzenia selera
    1 kostka bulionowa o smaku grzybowym
    ser żółty
    2 jajka
    ok. 100 ml śmietany 12%
    majeranek
    sól
    pieprz
    garść posiekanej natki pietruszki
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Boczniaki dokładnie oczyszczamy i kroimy w kawałki nie zbyt małej wielkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 3. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plastry. Ściągamy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy grzyby, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Podlewamy wodą i dodajemy kostkę bulionową grzybową. Dusimy ok. 20 minut.
  • 5. W kubku mieszamy jajka ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na spód wykładamy plasterki ziemniaków, posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
    Kolejna warstwa to kiełbasa. Na kiełbasę wykładamy grzyby z warzywami, potem znowu ziemniaki, kiełbasę, grzyby z warzywami. Zalewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy żółtym serem.
  • 7. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
    Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować