Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte )
3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę bądź półplasterki.
4. Śmietanę, jajka oraz ser roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy na przemian ziemniaki, warstwa pieczarek, trochę kiełbaski, odrobina sosu i tak do wykończenia składników.
Ważne aby zakończyć całość sosem.
Na sam koniec na wierzchu układamy plasterki pieczarek, nie przesmażonych i całość posypujemy natką pietruszki.
Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min. (wierzch musi być zrumieniony)
Komentarze