Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku.
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze