Zapiekany łosoś ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak grubo kroimy. Ziemniaki
obieramy, kroimy w talarki.
Gotujemy 5 minut w osolonej
wodzie. Hartujemy na sitku zimną
wodą i osączamy. Cebulę
obieramy, siekamy i szklimy.
Dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy,
mieszając, dusimy
2 minuty. Piekarnik rozgrzewamy
do temp. 200 °C.
2.Koperek siekamy, mieszamy
z żółtkami, śmietaną i musztardą.
Przyprawiamy do smaku.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, na dnie układamy
szpinak z cebulą. Na szpinaku
układamy kawałki łososia
oprószonego solą i pieprzem,
przykrywamy plasterkami ziemniaków
tak, aby zachodziły na
siebie jak łuska.
4.Polewamy sosem śmietanowo-
koperkowym. Pieczemy
30-35 minut na środkowej półce
piekarnika.
Komentarze