Zdrowa wersja typowego fast food'a. Świeże warzywa w połączeniu z kotletem z piersi kurczaka połączonej z cebulką po prostu rewelacja.
60 min
Składniki:
pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) )
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek
ser topiony w plastrach 5 szt.
ogórek świeży
pomidor
majonez
keczup
sos czosnkowy przepis
sałata 5 liści
sól i pieprz
bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt.
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony.
Mam dwa sposoby robienia hamburgerów:
1. Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka będzie chrupiąca.
2. Kroję bułkę na pół delikatnie smaruję masłem od wewnętrznej strony spód i górę a następnie smażę na suchej patelni aż masło się rozpuści a bułka będzie chrupiąca. Tu kolejna różnica, gdy smażę kotlety już z drugiej strony kładę plasterek serka żeby się rozpuścił na kotlecie. I składam hamburgera czyli smaruję bułki majonezem i keczupem, kładę sałatę, kotleta z serkiem, polewam czosnkowym, plastry pomidora i ogórka i przykrywam bułką.
Porady
Składniki podane na 5 hamburgerów, najlepiej smakuje na świeżo.
Komentarze