Żebarka w skorupce

0 (0 ocen)

panierowane żeberka .........

Składniki:


  • * 1,5 - 2 kg żeberek
    * 1 liść laurowy
    * 1 ziele angielskie
    * przyprawa typu maggi
    * 1 ząbek czosnku
    * 1 marchewka
    * 1 mała pietruszka
    * kawałek selera
    * sól
    * pieprz
    * 3 jajka
    * bułka tarta do panierowania
    * olej do smażenia

Żebarka w skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą aby całe mięso przykryło, zagotuj.
  • 2.
    Zdejmij powstałe szumowiny, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości żeberka.

  • 3.
    Gdy będą miękkie wyjmij z wywaru mięso ( wywar można wykorzystać do zupy ), chwilę niech przestygną i wyjmij kości.
  • 4.
    Każdy kawałek żeberek obtaczaj najpierw w bułce tartej, potem w jajku, znowu w bułce, jajku i jeszcze raz w bułce. Smaż na oleju do zrumienienia.
  • 5.
    Panierka jest chrupiąca a mięsko miękkie. Możesz jako dodatek użyć dobrze podsmażonych pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy