Tak przygotowane żeberka smakują po prostu wyśmienicie! Są soczyste, a mięsko samo odchodzi od kości. I ten gęsty sos przesiąknięty smakiem słodkiego miodu i warzyw... wspaniały!
2 godz.
Składniki:
-1 kg żeberek
-1 łyżeczka miodu
-5 marchewek
-2 pietruszki
-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-sól i pieprz
Żeberka duszone w gęstym sosie z miodem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Dzielimy na 8 części. Dokładnie solimy i pieprzymy z każdej strony.
2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
3.Po tym czasie żeberka wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażamy z każdej strony na złoto (po 3 minuty). Odlewamy nadmiar tłuszczu i zalewamy wodą tak by przykryła żeberka. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
4.Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę, oraz miód. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kolejne 30 minut. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z wodą i stopniowo, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka podajemy z kaszą lub ryżem i kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Komentarze