Żeberka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części.
2.Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć żeberka z obydwóch stron. Przyprawić papryką słodką, ostrą, przyprawą do żeberek, solą i pieprzem. Do podsmażonych żeberek wlać wino i chwilę odparować. Gdy wino odparuje wlać rosół lub wodę, dusić pod przykryciem.
3.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn i bazylię, dodać szczyptę cukru, doprawić do smaku. Dusić do miękkości.
4.Gdy mięso jest miękkie, wlać śmietanę, wymieszać i gotować do zredukowania śmietany, W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Komentarze