Ciasto zebra budyniowo - krówkowa

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasto do kawy lub herbatki na różne okoliczności.

Składniki:

  • Ciasto
    jajka - 5 szt
    olej - 1 szkl
    woda gazowana - 1 szkl
    kakao - 2 łyżki
    mąka 2,5 szkl
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    Masa budyniowa :
    4- szkl mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 jajko całe
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    220 g masła
    Dodatkowo :
    masa krówkowa - 1 puszka
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zebra budyniowo - krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości.
    Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką.
    Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
    Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką.
    Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne.
  • 2. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.50 minut, tzw do suchego patyczka, ostudzić.
    Ciasto przekroić na połowę.
  • 3. Masa budyniowa :
    Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować.
    Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.
  • 4. Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta.
    Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować