Ciasto zebra budyniowo - krówkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości.
Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką.
Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką.
Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wylewać ciasto na przemian, raz ciemne , raz jasne.
2.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stop, piec przez ok.50 minut, tzw do suchego patyczka, ostudzić.
Ciasto przekroić na połowę.
3.Masa budyniowa :
Do garnka wlać dwie i pół szklanki mleka, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wybić jajko, dodać obie mąki, budyń i pozostałe mleko, dokładnie zmiksować, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy.
4.Wyłożyć masę na ostudzone ciasto, przykryć drugą połową ciasta.
Na wierzch ciasta wyłożyć masę krówkową, udekorować ciasto kratką z polewy czekoladowej
Komentarze