Przepis dostałam od mamy:)) Z sałatki można zrobić wiele ciekawych dań, np. jako dodatek do ryżu, kasz, makaranów. Można również użyć jako sałatki do drugiego dania.
Zimowa sałatka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1) Cukinie sprawdzić: wbić paznokcia w skórkę - jeśli paznokieć lekko wchodzi, to cukinię wydrążyć i zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach (oczka jak do krojenia np.ogórków);
jeśli cukinia ma twardą skórkę to należy ją obrać, cukinię wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (oczka jak do krojenia np. ogórków)
2) Cebulę i paprykę pokroić w piórka
3) ZALEWA: w innym naczyniu wymieszać ze sobą: sól, pieprz, kurkumę, cukier, ocet
4) pokrojoną cukinię, cebulę i paprykę zalać przygotowaną zalewą i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 12 godzin.
5) Po 12 godzinach wsadzić wszystko do słoików i gotować 10-15 minut.
Komentarze