Moja kolejna propozycja na chlebuś na zakwasie, tym razem z ziołami i czarnuszką.
Składniki:
Składniki na zaczyn:
5 łyżek zakwasu
100 ml letniej wody
100 g mąki żytniej chlebowej
Na chleb (2 keksówki):
350 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki pszennej razowej
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
50 g płatków owsianych
50 g otrębów pszennych
40 g drożdży(świeże)
2 łyżeczki soli
łyżka miodu
ok.550 ml wody
opakowanie ziół do chleba z czarnuszką (Kamis)
garść siemienia lnianego
4 łyżki oleju
Ziołowy chleb z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem z podanych składników zrobić zaczyn i zostawić na 12 godzin, przykryty ściereczką , najlepiej w ciepłym miejscu
2.Rano dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto.
Wodę dodawać stopniowo, olej i zioła dodać na końcu, trochę mieszanki zostawić do posypania chleba.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
3.Gdy podwoi swą objętość przełożyć do dwóch blaszek keksowych 35x 12
koniecznie wysmarowanych olejem, ciasto ma sięgać do połowy ich wysokości
Powierzchnię ciasta wyrównać mokrą ręką i posypać mieszanką ziół.
Blaszki przykryć i pozwolić ciastu wyrosnąć.
4.Piekarnik nagrzać do 200*C, gdy chleb wyrośnie na całą blaszkę, włożyć go do pieczenia na ok.45-50 minut.
Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180*C
Porady
Do chleba można dodać ziarna słonecznika, dyni, trochę maku, co kto lubi.
Ciasto nie może być mocno zwarte, bo chleb będzie suchy i kruszący.
Komentarze