ZIOŁOWA TARTA Z KASZY KUSKUS Z FASOLKĄ I ŁOSOSIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto z kaszy jest obłędne: delikatne w smaku, zwarte, z wierzchu chrupiące. Stanowi idealną bazę dla tego dania. Do tego bardzo aromatyczna ryba, kwaśne pomidorki koktajlowe i gotowana, słodko-słona zielona fasolka szparagowa. Charakteru całemu daniu dodaje intensywny w smaku ser pleśniowy.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy kuskus
    2 jajka
    2 żółtka
    400 g łososia świeżego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    300 g fasolki szparagowej zielonej
    12 pomidorków koktajlowych
    niebieski ser pleśniowy
    1 kulka mozzarelli
    1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
    1 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    3 łyżki śmietany 30%
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Ziołowa tarta z kaszy kuskus z fasolką i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy kasza ostygnie dodajemy do niej żółtka, jajka, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Całość zarabiamy energicznie.
  • 2. Formę na tartę smarujemy delikatnie oliwą. Wykładamy ją kaszą. Kuskus dociskamy dość mocno do dna i brzegów foremki.
  • 3. Łososia płuczemy i osuszamy dokładnie. Rybę przenosimy do miski. Dodajemy do niej 2 łyżki oliwy, koperek, posiekane drobno ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Całość odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie wyznaczonego czasu rybę grillujemy 3 minuty z każdej strony. Następnie dzielimy ją na kilka kawałków.
  • 4. Fasolkę szparagową obieramy i oczyszczamy. Wrzucamy ją do 1 litra zimnej wody. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Zagotowujemy całość. Od momentu, kiedy zawrze woda, gotujemy fasolkę około 10 minut - musi być miękka, ale dalej sprężysta.
    Fasolkę przecedzamy przez sito. Przepłukujemy ją zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  • 5. Na spód z kaszy wykładamy fasolkę szparagową, kawałki sera pleśniowego, pokrojoną rybę i pomidorki koktajlowe. Mozzarellę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy ją ze śmietaną, solą, pieprzem, szałwią, tymiankiem i bazylią. Mieszanką zalewamy ułożone warzywa i rybę. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować