Pyszna zupa z zielonych warzyw z kurczakiem i serkiem mascarpone. Dodatek świeżego ogórka podpatrzony w naszej miejscowej restauracji ;)
Składniki:
60 dag filetów z kurczaka
15 dag zielonej fasolki szparagowej ( u mnie żółta, bo zielonej nie udało mi się kupić)
1 mały brokuł
2 małe cukinie (ok. 50 dag)
1 op. serka mascarpone (250 g)
2 łyżki masła klarowanego
6 szklanek rosołu (może być z kostki)
1 mały ogórek szklarniowy
zielony koperek do posypania
ew. sól, pieprz
Zielona zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy, odrzucamy dolną zdrewniałą część łodygi brokuła, odcinamy końcówki fasolki szparagowej. Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
2.Rozdrabniamy warzywa: cukinię kroimy w słupki, brokuł dzielimy na małe różyczki, a łodygi kroimy w plasterki, fasolkę szparagową kroimy na części o długości ok. 2 cm.
3.Filety kroimy w niedużą kostkę (o boku ok. 1cm). W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy, aż wytworzony płyn w większości odparuje. Wlewamy 2 szklanki rosołu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
4.Wlewamy następne 2 szklanki rosołu, wrzucamy fasolkę i pokrojone łodygi brokuła, zagotowujemy i gotujemy 8 minut. Wlewamy resztę rosołu, wrzucamy cukinię i różyczki brokuła i gotujemy 5 - 10 minut (czas gotowania zależy od tego, czy chcemy mieć w zupie warzywa chrupiące czy miękkie).
5.Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy ser mascarpone i mieszamy aż ser się rozpuści. Zagotowujemy jeszcze raz.
6.Zupę podajemy posypaną ćwierćplasterkami świeżego ogórka i posiekanym koperkiem.
Porady
Zamiast serka mascarpone można dodać serek topiony.
Komentarze