Zielone risotto z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno chilli, czosnek i cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu kontrolując, by się nie przypaliły. Dorzucamy ryż i również podsmażamy ok 3 minuty- często mieszając- najlepiej podrzucając ryż na patelni. Do ryżu dodajemy następnie mleko i pozwalamy mu odparować na wolnym ogniu.
2.Brokuła dzielimy na małe różyczki, a jego ogonki kroimy na male kawałki. Szpinak kroimy na średniej wielkości kawałki- jeśli używamy odmiany baby- można pominąć krojenie. Fetę dzielimy na 1 cm kostki.
Do ryżu dolewamy stopniowo wywar warzywny. Po kilku minutach dorzucamy różyczki brokuła i dalej razem dusimy pod przykryciem. Ryż powinien być gotowy po 25 minutach. Kontynuując dolewanie wody i mieszanie, sprawdzamy czy ryż jest już al dente. Jeśli tak, to dorzucamy szpinak, pietruszkę i fetę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Po 5 minutach risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem by odpoczęło.
W tym daniu fetę możemy zastąpić gorgonzolą oraz dodatkowo doprawić ulubionymi ziołami, czy większą ilością natki pietruszki.
Komentarze