Czekolada świetnie łączy się ze wszystkimi owocami. Ale najładniej łączy się z zielonymi. Połączyłam ją więc - w dwóch odsłonach: lodach i rozpuszczonej czekoladzie - z kiwi i winogronem.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
- kiwi: 1 sztuka
- lody czekoladowe (1 łyżka = 1 kulka zrobiona łyżką do lodów): 1 łyżka
- wafelek do lodów: 1 sztuka
- czekolada gorzka lub deserowa: 10 gramów
- nutella: 1 łyżka
- mleko: 1 łyżka
- winogrono zielone bez pestek: 7 sztuk
Zielono-czekoladowy deser lodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mieszamy ją z nutellą i mlekiem.
2.Rozpuszczoną czekoladę wlewamy do wafelka i przechylając go rozlewamy po jego wnętrzu, tak by czekolada pokryła jego ścianki. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada nieco zastygła.
3.Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki, winogrona kroimy na połówki.
4.Wafelek wyjmujemy z lodówki, na środku umieszczamy kulkę loda, wokół dekorujemy owocami. Gotowe!
Komentarze