Dzisiaj znowu zapragnęłam zjeść zdrowe warzywa. Mama podarowała mi fasolkę szparagową i cukinię z własnego ogródka. Ma być zdrowo- to również łosoś na parze pasuje...pomyślałam.Kolorowo i smacznie.
Żółta cukinia z ziołami, fasolką szparagową i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki.
2.Łososia ugotować na parze wraz z gałązkami kopru włoskiego ( 15-20 minut).
3.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić,ugotować w osolonym wrzątku wraz z cukinią ( fasolkę gotować 15-20 minut, cukinię gotować, aż zmięknie, około 10 minut).
4.Cukinię wyjąć z wody, lekko podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Zdjąć z patelni.Na tę samą patelnię dodać jeszcze łyżkę masła, stopić,wsypać bułkę tartą, połaczyć, a gdy nabierze jasno złotej barwy dodać odcedzoną fasolkę szparagową oraz cukinię z ziołami, ziarna sezamu,wymieszać, zdjąć z ognia.
5.Fasolkę z cukinią podawać w towarzystwie łososia udekorowanego kleksem śmietany i koperkiem. Do dania wręcz idealnie pasują ziemniaki z natką pietruszki.
Komentarze