Żółtka po benedyktyńsku

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Komu potrzebne są białka? Powszechnie wiadomo, że żółtko to najsmaczniejsza część jajka! Szczególnie w połączeniu z rukolą, wędzonym łososiem, chrzanem i zieloną cebulką.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - młoda rukola: 0.5 pęczka
    - posiekana zielona cebulka: 1 szczypta
    - wędzony łosoś: 2 plastry
    - bułka kukurydziana: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    żółTKO W KOSZULCE:
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - ocet winny: 2 łyżki
    KREMOWY SOS CHRZANOWY:
    - chrzan tarty: 2 łyżeczki
    - musztarda Dijon: 1 łyżeczka
    - majonez: 1 łyżeczka
    - jogurt naturalny: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Żółtka po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żółtka po benedyktyńsku - kremowy sos chrzanowy 1. Wszystkie składniki sosu chrzanowego wymieszaj na gładką masę za pomocą widelca lub trzepaczki.
  • Żółtka po benedyktyńsku 2. Połóż plastry łososia na połówce przekrojonej bułki. Skrop sokiem z cytryny.
  • Żółtka po benedyktyńsku 3. Posyp liśćmi rukoli.
  • Żółtka po benedyktyńsku 4. Polej sosem chrzanowym.
  • Żółtka po benedyktyńsku 5. Zagotuj wodę w sporym garnku. Wlej trochę octu winnego.
    Oddzielone od białka żółtko umieść w małej miseczce lub filiżance.
    Delikatnie wlej żółtko do gotującej się wody.
    Gotuj przez 2-3 minuty.
  • Żółtka po benedyktyńsku 6. Połóż żółtko na kanapce i posyp zieloną cebulką.
  • Żółtka po benedyktyńsku 7. Możesz raz jeszcze skropić sosem chrzanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować